Een beetje liefde doet wonderen!
Hout: een bijzonder materiaal
Iedere boom is uniek in kleur, patroon en structuur. Het is normaal dat er verschillen optreden tussen de houten planken. Een tafelblad bijvoorbeeld is een natuurlijke weergave van het specifieke hout waarvan de eettafel is gemaakt. De tafel bij jou thuis kan dus afwijken qua kleur, patroon en structuur van de tafel die je in onze webshop of werkplaats hebt gezien.
Wij proberen de natuurlijke kenmerken van het hout, zoals noesten, vergroeiingen en zwarte pitjes in ere te houden bij onze meubels op maat.
Vocht en temperatuur
Net als bij de huid van de mens, is het voor hout essentieel het vochtgehalte op peil te houden. Om krimpen van het hout te voorkomen, adviseren wij de relatieve vochtigheidsgraad in de kamer constant op ongeveer 60% te houden. Massief hout is bijzonder gevoelig voor schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Het hout kan dan gaan werken, waardoor kleine kop- en droog scheurtjes kunnen ontstaan. Een constante omgevingstemperatuur en relatieve luchtvochtigheid zijn daarom essentieel. Zet het meubel bij voorkeur neer op een plek met voldoende afstand van een warmtebron, zoals kachels of een open haard.
Licht
Onder invloed van zon/daglicht zal hout op den duur veranderen van kleur. Het hout krijgt een iets warmere uitstraling, het hout en de afwerklaag vergelen als het ware. Afwerkingen van het hout hebben wel invloed op dit proces: bij donkere afwerkingen zal dit kleurverschil veel minder opvallen dan bij een naturel afwerking. De witte afwerkingen beperken ook de verkleuring.
Buitenmeubels
Het verouderingsproces van het hout van meubels die buiten staan, gaat van nature ontzettend veel sneller dan binnen. Vaak is het ook de charme van het product, maar je moet er rekening mee houden dat onbehandeld alle houtsoorten buiten zullen vergrijzen/verkleuren.
Wanneer het hout echter behandeld is, zal je de levensduur verlengen en zal je het verkleuringsproces vertragen. Uiteraard zo lang als de lak er netjes op zit. Hieronder zie je een voorbeeld van een gebruikt steigerhouten loungeset, die onbehandeld is opgeleverd. Je ziet hier het verkleuringsproces van 2 jaar in weer een wind buiten staan.
Onderhoudsvoorschrift
Met olie behandeld hout
Een olieafwerking zorgt ervoor dat de natuurlijke uitstraling van het massieve hout nog beter tot zijn recht komt. De structuur wordt beter zichtbaar. Het hout wordt wel iets donkerder. Wij behandelen onze tafels met een hoogwaardige meubelolie. Samengesteld op basis van uitsluitend ecologisch verantwoorde grondstoffen dat het hout reinigt, verzorgt en beschermt.
Nieuwe tafels dien je regelmatig met olie te moeten nabehandelen. Veeg de overgebleven olie van het hout af met een doek. Wanneer het tafelblad eenmaal is verzadigd, volstaat een behandeling eens per half jaar. De olie beschermt het hout, en zorgt voor een langere levensduur van de tafel.
Voor dagelijks onderhoud is afnemen met een droge doek voldoende. Indien nodig gebruik je lauw water. Lichte krassen en vlekken kun je wegschuren, in de richting van de houtnerf, met zeer fijn schuurpapier (korrel 180/240). Daarna moet de tafel weer met meubelolie behandeld worden.
Met lak behandeld hout
Lak vormt in feite een harde beschermlaag over het hout heen, waardoor het van buitenaf beschermd is tegen invloeden. Lak dekt het hout af zodat het vocht en etensresten niet bij het hout kunnen komen en je het hout eenvoudig met een doek kunt afnemen. De lakken in ons assortiment zijn transparant, dus de mooie tekeningen van het hout zullen zeker zichtbaar blijven.
De meest onderhoudsvriendelijke afwerking is lak. Voor dagelijks onderhoud is afnemen met een droge of licht vochtige doek voldoende. Indien nodig gebruik je allesreiniger.
Echter, na een aantal jaren gaat de lak barsten vertonen, waardoor het geheel er niet meer mooi uitziet. Het wordt dan tijd om de tafel opnieuw te schilderen. Let wel, voordat je een nieuw laagje lak aanbrengt, zul je de oude verf laag eraf moeten schuren zodat je de nieuwe laag kan aanbrengen.