Stoere salontafel gemaakt van een steenschot en een metalen onderstel. Op de tafel ligt een boekje en staat een oude mijnwerkerslamp.
Nieuws

Duurzame meubels

Ons eerste product was eigenlijk per toeval een heel duurzaam meubel. Het wijnrek is 100% gemaakt van pallethout en is daarmee een schoolvoorbeeld van hergebruik van materiaal. Pallets kunnen maar een x aantal keer gebruikt worden, hierna zijn ze in principe afgeschreven. Door het hout een 2de leven te geven als meubelstuk, sluiten we de keten en verlengen we in feiten de levensduur van het materiaal.
Wijnrek gemaakt van pallethout met daaronder plek voor circa 8 wijnglazen. Om te bevestigen aan de muur.

De klassieker: steigerhout

Steigerhouten kapstok met 4 haken en ongeveer 1.30 m hoog. Plankje aan de bovenkant en onderkant.
Hoewel de trend van het steigerhout misschien wel wat op zijn retour is, lijkt het alsof het Douglashout – want dat is het in feite – een vaste plek heeft verworven in de harten van de Nederlandse consument. Je kan het ongebruikt ‘nieuw’ kopen, maar er bestaat ook zoiets als ‘gebruikt steigerhout’. In dat geval hebben de planken eerder op een steiger gelegen en kan je absoluut spreken van een duurzame aankoop. Steigerhout is daarnaast vaak interessant qua prijsstelling, minder duur dan bijvoorbeeld eikenhout.

En doordat het relatief zacht hout is, ook heel goed te verwerken in meubeltjes zoals een kapstok. Met de verschillende afwerkingsopties, creëer je verschillende uitstralingen met deze duurzame hout optie. Denk hierbij aan transparante lak, whitewash of greywash, of een fel kleurtje. Het kan allemaal.

Spoorbielzen voor duurzame meubels

Ook zo’n prachtig voorbeeld van heel mooi, geleefd hout, is de spoorbiels. Deze houten balken hebben vaak decennia lang hun doel gediend op het spoor en zijn inmiddels overbodig geworden. Het zou zo ontzettend zonde zijn, als we dit hout niet zouden hergebruiken. Het is robuust, stoer en ontzettend stevig. Ja, het is ook wat bewerkelijk hout. Zo zit er een dikke teer laag op die in eerste instantie natuurlijk verwijderd moet worden, voordat het hout verwerkt kan worden als tv-meubel. Daarnaast ruikt het meubelstuk de eerste tijd ook behoorlijk sterk. Wat azijn in de buurt, schijnt goed te helpen. En anders een gezonde portie geduld. Wij hebben het zelf ook in de woonkamer en geloof me de geur vervliegt.

3 grote houten spoorbielzen balken. Verschillende afwerkingen, waarbij de kleur ook verschilt. Industrieel tv-meubel met een zwarte poot en daarop een spoorbielzen balk.

Steenschotten, daar had je vast nog niet aan gedacht

De laatste duurzame ‘houtsoort’ die ik graag de revue wil laten passeren, is de steenschot. Wij hebben op onze website een prachtige salontafel staan, gemaakt van steenschotten. Deze planken zijn gebruikt om stenen voor de bouw op te vervoeren. Het vergt dus wat schuurwerk om al het vuil eraf te krijgen, maar wat overblijft is deze super stoere houten plaat. Extra charme geeft het metalen randje en de kracht van dit hout zit ‘m echt in het niet perfect zijn. Kiertjes, scheurtjes, naden en knoesten, dit krijg je er allemaal gratis en voor niets bij.  Stoere salontafel gemaakt van een steenschot en een metalen onderstel. Op de tafel ligt een boekje en staat een oude mijnwerkerslamp. Stoere salontafel Stoere salontafel

Kan het nog duurzamer?

Ja, natuurlijk. Want uiteindelijk zijn er best veel logistieke bewegingen noodzakelijk om duurzame meubels bij jou in de woonkamer te krijgen. Het hout wordt eerst naar de werkplaats in Helmond gereden, en vervolgens met de pakketdienst (of door Maikku zelf) naar de klant. En dan hebben wij geen zicht op de hele route die het hout heeft afgelegd vóórdat het bij ons op de werkplaats arriveert.

Maar als je de wens hebt om meubels te kopen, is het wel een feit dat het duurzamer is om een bestaand stuk hout een 2de leven te geven, dan te kiezen voor hout dat speciaal voor de meubelindustrie geplant en gekapt is. Je zou ons ook altijd kunnen benaderen of we een bestaand meubelstuk kunnen oppimpen naar iets waar je weer heel blij van wordt. Dat is natuurlijk helemaal super duurzaam!

Ben je geïnteresseerd in duurzame meubels van Maikku en wil je vrijblijvend een offerte ontvangen voor jouw interieur klus? Neem dan vooral via 1 van onderstaande links, contact met ons op. Je kan ook inspiratie op doen op onze Pinterest pagina.

Neem contact op Offerte aanvragen

Delen?