Als je dag in dag uit met hout en staal aan het werk bent, ga je termen als A/B eikenhout, fijnkorrelige mat zwarte poedercoat of chipwood, heel normaal vinden. We snappen dat jij als consument af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Geen paniek, we zullen hieronder je een spoedcursus trends voor 2019 geven.
Chipwood
Laten we maar meteen met de grootste trend in huis vallen: Chipwood!
Als je hier nog niet eerder van gehoord hebt, dan wordt het nu hoog tijd om kennis te maken met deze nieuwe ‘houtsoort’. Je ziet het steeds vaker opduiken als bureaublad, in industriële hippe restaurants of aftimmering in de detailhandel. Speels, industrieel en tegenwoordig ook heel belangrijk: super duurzaam.
Duurzaam
De iets minder chique en hippe naam voor chipwood is OSB-plaathout (Oriented Strand Board) en in feite is het niets anders dan geperste hergebruikte houtschilfers. Bye, bye, daar gaat je sexy omschrijving. Wat wel heel sexy is, is het feit dat bij de productie van chipwood vrijwel geen afval vrijkomt. Het kleine beetje troep dat achterblijft wordt hergebruikt als brandstof en de schors krijgt een tweede leven in de tuinbouw. Bovendien bestaat OSB uit relatief grote schilfers waardoor er veel minder lijm nodig is om er platen van te maken. Kortom, vind jij het belangrijk om een steentje bij te dragen aan een duurzame wereld? Kies dan vooral voor chipwood!
Gebruik van Chipwood
Wanneer kan je nou kiezen voor chipwood als houtsoort? Dat is helemaal aan jou. Goed om te bedenken dat het hout het beste tot zijn recht komt in droge tot licht vochtige ruimtes. Dus er een tafel voor buiten van maken, zouden wij niet aan raden. Maar een bureau, bijzettafel of eettafel voor binnen zeer zeker wel!
Vooral gecombineerd met staal is het lichte chipwood absoluut een plaatje. Zie hieronder ook een aantal voorbeelden van meubels waarbij gebruik is gemaakt van chipwood. Het geeft een hele stoere en authentieke uitstraling aan je meubels.
Tip: Als je het chipwood wilt afwerken met een verf of beits, doe dit dan altijd aan twee kanten om krom trekken te voorkomen.
Vissengraat
Het is goed mogelijk dat de term vissengraat je wel iets zegt. In de vloeren business is vissengraat een goede bekende. Daar zie je al sinds jaar en dag deze typische opbouw van de vloerpanelen. De verwijzing naar een vissengraat is niet uit de lucht gegrepen. Het hout wordt zo gerangschikt dat het lijkt op de graat van een vis, logisch toch?!
Zoals wel vaker gebeurt, vindt er na verloop van tijd blurring tussen de verschillende ‘hout disciplines’ plaats. Een mooie ontwikkeling als je het ons vraagt. Vissengraat is namelijk ontzettend leuk en speels om toe te passen in houten meubels.
Wat kost dat?
Over het algemeen kost een houten blad dat bestaat uit een vissengraat patroon wel iets meer dan een normaal blad. Er moet meer gezaagd worden wat tijd kost en tijd is nou eenmaal geld. Maar goed dan heb je ook wel een heel bijzonder meubelstuk in handen.
Bij Maikku proberen we natuurlijk altijd mee te gaan met de trends. Daarom kan je op aanvraag al onze meubels uitgevoerd in chipwood bestellen en hebben we recent ons eerste visgraat accessoire gemaakt: Houten kapstok in vissengraat.
Interesse in een ander soort industriële kapstok? Ook dat is mogelijk bij Maikku.
Op zoek naar een uniek meubelstuk? Vraag een offerte aan!
Bij Maikku wordt alles met de hand gemaakt in onze werkplaats in Boskoop. Dat betekent dat chipwood, vissengraat of wat je dan ook bedenkt, zomaar tot de mogelijkheden behoren. Wij vinden niets leuker dan samen met jou een uniek item te maken. Dat kan een bijzondere eettafel zijn, een op maat gemaakte hoogslaper of een complete wandkast. Uiteraard hebben we ook een webshop met mooie spulletjes, maar stuur ons vooral jouw specifieke wensen middels het project formulier, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op!
Neem contact op Offerte aanvragen