Beste lezer, in verband met mantelzorg en de naderende schoolvakantie, vragen wij u rekening te houden met een verlengde levertijd van een aantal weken (Levertijden van onze hout en staal meubels – Maikku). Telefonisch en per mail, blijven we bereikbaar, een reactie kan echter wat langer op zich laten wachten. Bij spoed, neem even contact op om te overleggen wat er mogelijk is.

Wijnrek
Nieuws

DIY – Maak een wijnrek van een oude pallet

Maak het zelf!

Pallets zijn oerdegelijk en worden dag in dag uit in de bouw gebruikt om zware materialen op te vervoeren middels een vorkheftruck. Zo’n pallet kan dus wel tegen een stootje! Door het intensieve gebruik ziet een pallet er vaak geleefd uit, met natuurlijke grijstinten die zijn ontstaan door de elementen. Dat is precies waar we naar op zoek zijn voor het maken van ons wijnrek.

Wijnrek

Om een houten wijnrek te maken hebben we de volgende materialen nodig:

 • 1 x steenpallet
 • 4-6 spijkers (afkomstig uit de pallet zelf)
 • 12 x (4 mm x 4 cm) schroef
 • 4 x (6 mm x 8 cm) schroef
 • Schuurpapier korrel 80
 • Reciprozaag (met metaal/ houtzaag)
 • Koevoet
 • Decoupeerzaag (met metaal/houtzaag)
 • Vlakke schuurmachine
 • Boormachine
 • Accutool / schroevendraaier
 • Hamer
 • Rolmaat
 • Potlood

1. Onze pallet bestaat uit 8 planken, 4 balken en zit met spijkers in elkaar. Gebruik een reciprozaag met een speciale metaal/ hout zaag. Plaats iedere keer de zaag tussen een dikke balk en de plankjes en zaag zo de spijkers door. De onderste spijkers zaag je niet door maar probeer je voorzichtig los te wrikken en sla de spijkers er met een hamer uit. De spijkers gaan we laten weer hergebruiken! Je hebt nu 8 losse planken en vier balken.

 

2. Kies uit deze stapel 5 gelijke planken en 1 balk. Eerst gaan we met de balk aan de slag. Hiervan maken we de 2 zijkanten. Ga uit van een hoogte van 30 cm voor je wijnrek om de ronding van de zijkant af te tekenen.

3. Met de decoupeerzaag zagen we de zijkanten uit, ook hiervoor gebruiken we weer een speciaal zaagje dat door metaal en hout kan zagen.

4. Kies de 3 mooiste planken: 2 planken die aan de achterkant van het rek komen en de plank die aan de voorkant komt. Daarnaast heb je een plank waar de flessen op komen te staan en de plank waar de glazen in komen te hangen. We beginnen met deze laatste plank. Teken met potlood op de plank waar de glazen moeten komen te hangen. Begin exact in het midden van de plank, ga 4 cm naar rechts en 4 cm naar links. Teken een vakje dat 1,5 cm breed is en 4 cm diep. Tussen ieder vakje zit 8 cm. Let op wanneer je bijna bij het einde van de plank bent: je moet minstens 6 cm aan de zijkant over houden. Zaag de zijkanten in van ieder vakje, plaats een schroevendraaier en geef er een tik op met de hamer. Het blokje valt er nu uit.

5. Het wordt de hoogste tijd om het rek in elkaar te zetten. Pak de plank waar de flessen op komen te staan. Boor links en rechts 1 à 2 cm uit de kant 2 gaten voor. Voorboren voorkomt dat het hout gaat splijten en is erg belangrijk! Schroef met de 4×4 schroeven de zijkanten op de plank. Zorg dat de zijkanten straks tegen de voorkant van de plank zitten. Draai het rek nu om en maak 2 mooie planken aan de achterkant vast. Vergeet niet voor te boren. Schroef om de beurt een 4×4 schroef in de linker zijkant en de rechter zijkant.

6+7. Draai het rek weer naar de voorkant. Boor hierin weer gaten voor en gebruik ditmaal de spijkers die je gered hebt. Het rek is nu zo diep dat er alleen ‘standaard’ wijnflessen in passen.

8+9. Als laatste bevestigen we de plank waar de glazen in komen te hangen aan het wijnrek. Zaag eerst 2 blokjes hout van 2 cm af voor tussen de plank en de zijkanten. Boor weer gaten voor links en rechts 2 stuks en schroef de plank met de 5×8 schroeven in de voorkant in de onderkant van het wijnrek.

10. Voor extra stevigheid kan je een blokje hout van 2 cm bevestigen in het midden, tussen het wijnrek en de plank waar de glazen in komen te hangen.

11. Haal waar nodig nog eens de schuurmachine er langs en klaar is kees. Je hebt nu een groot wijnrek voor aan de muur!

Mocht het nou toch een net iets te grote uitdaging voor je zijn, dan kun je dit wijnrek natuurlijk ook bij Maikku bestellen! Of neem een kijkje op onze Pinterest pagina, voor andere mooie wijnrek opties.

Bestel wijnrek Offerte aanvragen

Delen?